Class 10 - Biology - How Do Organisms Reproduce

Question 1.

Asexual reproduction takes place through budding in

  • amoeba
  • yeast
  • plasmodium
  • leishmania

Answer.

Asexual reproduction takes place through budding in (b) yeast.

 

 

Question 2.

Which of the following is not a part of the female reproductive system in human beings?

  • Ovary
  • Uterus
  • Vas deferens
  • Fallopian tube

Answer.

(c) Vas deferens is a part of male reproductive system in human beings.

Ovary, uterus and fallopian tube are the part of female reproductive system in human beings.

 

 

Question 3.

The anther contains

  • sepals
  • ovules
  • pistil
  • pollen grains

 

 

Answer.

The anther contains (d) pollen grains. They are a part of male reproductive system in flowers.

 

 

Question 4.

What are the advantages of sexual reproduction over asexual reproduction?

Answer.

  • There are more variations in species produced through sexual reproduction.
  • Individuals produced through sexual reproduction have characteristics of both parents.
  • Variations are more viable in sexual mode and leads to evolution.

 

 

Question 5.

What are the functions performed by the testis in human beings?

Answer.

  • Testis produce male gamete called sperm.
  • Testis produce hormone called testosterone which is responsible for secondary sexual characters in males.

 

 

Question 6.

Why does menstruation occur?

Answer.

Menstruation is a process in which blood and mucous comes out from vagina of females.

Every month an egg is released from the ovary of female, at the same time uterus of female prepares itself to receive the fertilized egg.

The inner lining of uterus gets thickened and is supplied with blood to nourish the embryo.

If the egg does not get fertilized, then the lining of uterus breaks down slowly and gets released in form of blood and mucous from vagina.

 

 

 

Question 7.

Draw a labeled diagram of the longitudinal section of a flower.

Answer.

 Class_10_Reproduce_Flower

 

Question 8.

What are the different methods of contraception?

Answer.

The contraception methods are divided into four types:

  • Natural methods: Avoiding sexual act from 10th to 17th day of menstrual cycle because ovulation is expected during this period.
  • Barrier methods: Condoms, diaphragm and cervical caps can be used for males and females.
  • Oral contraceptives: Hormones are taken in form of tablets which prevent the release of egg and hence, fertilization can be avoided.
  • Implant and surgical methods: Contraceptive devices such as copper T are placed in uterus to prevent pregnancy.
  • In males, vas deferens can be used to prevent transfer of sperms called vasectomy.
  • Fallopian tube of females can be blocked so as to prevent egg from reaching uterus called tubectomy.

 

 

Question 9.

How are modes for reproduction different in unicellular and multicellular organiams?

Answer.

In unicellular organisms, modes of reproduction is asexual like fission, budding, vegetative propagation.

Organism reproduces by division of entire cell.

In multicellular organisms, mode of reproduction is sexual. They contain specialized reproductive organs.

 

 

Question 10.

How does reproduction help in providing stability to populations of species?

Answer.

Stability of a population can be determined by equalizing birth and death ratio.

Birth rate should be approximately equal to the death rate.

 

 

Question 11.

What could be the reasons for adopting contraceptive methods?

Answer.

Contraceptive methods are adopted to

  • Prevent unwanted pregnancies.
  • Control increasing population growth.
  • Prevent transmission of sexually transmitted diseases like HIV, syphilis, warts.
  • Have a good reproductive health.

Share this with your friends  

Download PDF


You can check our 5-step learning process


.