Class 6 - Biology - Getting to Know Plants

Question 1:

 Correct the following statements and rewrite them in your notebook.

(a) Stem absorbs water and minerals from the soil.

(b) Leaves hold the plant upright.

(c) Roots conduct water to the leaves.

(d) The number of petals and sepals in a flower is always equal.

(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are also joined together.

(f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is joined to the petal.

 

Answer:

(a) Roots absorb water and minerals from the soil.

(b) Stem holds the plant upright.

(c) Stem conduct water to the leaves.

(d) The number of petals and sepals in a flower is not always equal.

(e) If the sepals of a flower are joined together, its petals are separate and not joined together.

(f) If the petals of a flower are joined together, then the pistil is not necessarily joined to the petal.

 

 

Question 2:

Can you find a plant in your house or in your neighborhood, which has a long but a weak stem? Write its name. In which category would you classify it?

 

Answer:

We find money plant in our house commonly. Money Plant has a long but weak stem. It is a climber.

 

 

Question 3:

What is the function of a stem in a plant?

 

 Answer:

Functions of stem in a plant:

  1. It holds the branches, leaves, flowers and fruits.
  2. The stem transports water and minerals from roots to the upper parts.
  3. It also transports the prepared food from leaves to other parts.

 

 

 

Question 4:

Which of the following leaves have reticulate venation? Wheat, tulsi, maize, grass, coriander (dhania), China rose.

 

 Answer:

Reticulate venation-Only one midrib is present in the leaf lamina. All the veins are present in the form of a network.

Tulsi, Coriander (Dhania) and China rose have reticulate venation.

 

 

Question 5:

If a plant has fibrous root, what types of venation do its leaves likely to have?

 

Answer:

Fibrous roots- It has no prominent central axis and branches in all directions.

 Plants having these types of roots have generally parallel venation, in which axis are going parallel to the midrib.

 

 

Question 6:

If a plant has leaves with reticulate venation, what kind of roots will it have?

 

Answer:

Taproot.

Tap roots- It has a central axis, all branches coming from this axis only. Plants having these types of roots have reticulate venation.

 

 

Question 7:

Is it possible for you to recognize the leaves without seeing them? How?

 

Answer:

Yes. We can identify the type of leaves by looking at its roots.

Plants having leaves with reticulate venation have tap roots while plants having leaves with parallel venation have fibrous roots.

 

 

 

 

Question 8:

Write the names of the parts of a flower.

 

Answer:

The parts of a flower are sepals, petals, stamens and pistil.

  • Sepals and petals are accessory parts of flower.
  • Stamen is male reproductive part of flower, also includes anther and filament.
  • Pistil is female reproductive part of flower, includes stigma, style and ovary.

 

 

Question 9:

Which of the following plants have you seen? Of those that you have seen, which one have flowers?

Grass, maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, pipal, shisham, banyan, mango, jamun, guava, pomegranate, papaya, banana, lemon, sugarcane, potato, groundnut.

 

Answer:

We have seen the following plants: Grass, maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, pipal, banyan, mango, jamun, guava, papaya, banana, lemon, sugarcane, potato.

Plants having flowers:  Maize, wheat, chilli, tomato, tulsi, pipal, shisham, banyan, mango, jamun, guava, pomegranate, papaya, banana, lemon, potato.

 

 

Question 10:

Name the part of the plant which produces its food. Name this process.

 

Answer:

Food is prepared by leaves with the help of the process called ‘photosynthesis’.

Photosynthesis: It converts light energy into chemical energy that can later be released to fuel the organims’ activities.

It converts water, carbon dioxide and minerals into oxygen and energy rich organic compounds.

During this process , carbon dioxide & water , in presence of sunlight, produced food in the form of glucose. Food is stored in leaves of plants in the form of starch.

 

 

Question 11:

 In which part of a flower, you are likely to find the ovary?

 

Answer:

Ovary is located in the lowermost and swollen part of the pistil of flower. It is the female reproductive part of the flower.

 

 

Question 12:

 Name two flowers, each with joined and separated sepals.

 

Answer 12:

Plants with joined sepals : Datura and Tomato flower.

Plants with separated sepals : Lotus and Rose

Share this with your friends  

Download PDF


You can check our 5-step learning process


.