Class 6 - Maths - Knowing Our Numbers

Exercise 1.1

Question 1.

Fill in the blanks:

 (a) 1 lakh = _______________ ten thousand

 (b) 1 million = _______________ hundred thousand

(c) 1 crore = _______________ ten lakh

(d) 1 crore = _______________ million

 (e) 1 million = _______________ lakh

 

Answer:

(a)1 lakh = _________10______ ten thousand

(1 lakh = 1,00,000 and ten thousand = 10,000)

(b)1 million = _______10________ hundred thousand

(1 million = 1,000,000 and 1 hundred thousand = 1,00,000)

(c)1 crore = _________10______ ten lakh

(1 crore = 1,00,00,000 and ten lakh = 10,00,000)

(d)1 crore = _________10______ million

(1 crore = 1,00,00,000 and 1 million = 1,000,000)

(e)1 million = _______10_______ lakh

(1 million = 1,00,00,000 and 1 lakh = 1,00,000)

 

 

 

 

Question 2.

Place commas correctly and write the numerals:

(a) Seventy-three lack seventy-five thousand three hundred seven.

(b) Nine crore five lack forty-one.

(c) Seven crore fifty-two lack twenty-one thousand three hundred two.

(d) Fifty-eight million four hundred twenty-three thousand two hundred two.

(e) Twenty-three lack thirty thousand ten.

 

Answer:

  • Seventy-three lack seventy-five thousand three hundred seven.

73,75,307

  • Nine crore five lack forty-one.

9,05,00,041

  • Seven crore fifty-two lack twenty-one thousand three hundred two.

7,52,21,302

  • Fifty-eight million four hundred twenty-three thousand two hundred two.

58,423,202

  • Twenty-three lack thirty thousand ten.

23,30,010

Question 3.

Insert commas suitable and write the names according to Indian system of numeration:

(a) 87595762

 (b) 8546283

(c) 99900046

(d) 98432701

 

Answer:

  • 8,75,95,762

Eight crore seventy-five lack ninety-five thousand seven hundred sixty-two.

  • 85,46,283

Eight-five lack forty-six thousand two hundred eighty-three.

  • 9,99,00,046

Nine crore ninety-nine lack forty-six.

  • 9,84,32,701

Nine crore eighty-four lack thirty-two thousand seven hundred one.

Question 4.

Insert commas suitable and write the names according to International system of numeration:

(a) 78921092

(b) 7452283

(c) 99985102

(d) 48049831

Answer:

(a) 78,921,092

Seventy-eight million nine hundred twenty-one thousand ninety-two

(b) 7,452,483

 Seven million four hundred fifty-two thousand two hundred eighty-three

(c) 99,985,102

 Ninety-nine million nine hundred eighty-five thousand one hundred two

(d) 48,049,831

Forty-eight million forty-nine thousand eight hundred thirty-one

                                                                Exercise 1.2

Question 1.

A book exhibition was held for four days in a school. The number of tickets sold at the counter on the first, second, third and final day was respectively

1094, 1812, 2050 and 2751. Find the total number of tickets sold on all the four days.

 

Answer:

Number of tickets sold on first day = 1094

Number of tickets sold on second day = 1812

Number of tickets sold on third day = 2050

 Number of tickets sold on fourth day = 2751

Total tickets sold = 1094 + 1812 + 2050 + 2751 = 7707

Therefore, 7707 tickets were sold on all the four days.

Question 2.

Shekhar is a famous cricket player. He has so far scored 6980 runs in test matches. He wishes to complete 10,000 runs. How many more runs does he need?

 

Answer:

Run scored by Shekhar = 6980

His wishes to complete 10,000 runs.

Now, more run required = 10000 – 6980 = 3020

Therefore, Shekhar needs 3020 more runs.

Question 3.

In an election, the successful candidate registered 5,77,500 votes and his nearest rival secured 3,48,700 votes. By what margin did the successful candidate win the election?

 

Answer:

Number of votes secured by successful candidates = 5,77,500

Number of votes secured by his nearest rival = 3,48,700

Margin between them = 5,77,500 - 3,48,700  = 2,28,800

Therefore, the successful candidate won by a margin of 2,28,800 votes.

Question 4.

Kirti Bookstore sold books worth Rs 2,85,891 in the first week of June and books worth Rs 4,00,768 in the second week of the month. How much was the sale for the two weeks together?

In which week was the sale greater and by how much?

 

Answer:

Books sold in first week = 2,85,891

Books sold in second week = 4,00,768

Total books sold = 2,85,891 +  4,00,768  = 6,86,659

Since, 4,00,768 > 2,85,891

Therefore sale of second week is greater than that of first week.

Books sold in second week = 4,00,768

Books sold in first week = 2,85,891

More books sold in second week = 4, 00,768 - 2, 85,891 = 1,14,877

Therefore, 1,14,877 more books were sold in second week.

 

 

 

Question 5.

Find the difference between the greatest and the least number that can be written using the digits 6, 2, 7, 4, 3 each only once.

 

Answer:

 Greatest five-digit number using digits 6, 2, 7, 4, 3 = 76432

Smallest five-digit number using digits 6, 2, 7, 4, 3 = 23467

Difference = 76432 – 23467 = 52965

Therefore, the difference between the greatest and the least number that can be written using the digits 6, 2, 7, 4, 3 each only once is 52965

Question 6.

A machine, on an average, manufactures 2,825 screws a day. How many screws did it produce in the month of January 2006?

 

Answer:

Number of screws manufactured in one day = 2,825

Number of days in the month of January (31 days) = 2,825 * 31 = 87,575

Therefore, the machine produced 87,575 screws in the month of January 2006.

Question 7.

A merchant had Rs 78,592 with her. She placed an order for purchasing 40 radio sets at Rs 1,200 each. How much money will remain with her after the purchase?

 

Answer:

Cost of one radio = Rs 1200

Cost of 40 radios = 1200 * 40 = Rs 48,000

 Now, Total money with merchant = Rs 78,592

Money spent by her = Rs 78,592 - Rs 48000 = Rs 48,000

Money left with her = Rs 30,592

Therefore, Rs 30,592 will remain with her after the purchase.

Question 8.

A student multiplied 7236 by 65 instead of multiplying by 56. By how much was his answer greater than the correct answer?

 

Answer:

 Wrong answer = 7236 * 65 = 470340

Correct answer = 7236 * 56 = 405216

Now, difference in answers = 470340 - 405216 = 65,124

So, the student’s answer is greater than the correct answer by 65,124.

Question 9.

To stitch a shirt 2 m 15 cm cloth is needed. Out of 40 m cloth, how many shirts can be stitched and how much cloth will remain?

 

Answer:

Cloth required to stitch one shirt = 2 m 15 cm = 2 * 100 cm + 15 cm = 200 cm + 15 cm = 215 cm

Length of cloth = 40 m = 40 * 100 cm = 4000 cm

Number of shirts can be stitched = 4000/215              

Therefore, 18 shirts can be stitched and 130 cm i.e.1 m 30 cm cloth will remain.

Class_6_Knowing_Our_Numbers_Division2

Question 10.

Medicine is packed in boxes, each weighing 4 kg 500 g. How many such boxes can be loaded in a can which cannot carry beyond 800 kg?

 

Answer:

The weight of one box = 4 kg 500 g = 4 x 1000 g * 500 g = 4500 g

Maximum load can be loaded in van = 800 kg = 800 * 1000 g = 800000 g

Number of boxes = maximum load can be loaded in van / weight of one box

                                = 800000/4500

                                                                                                        

Therefore, 177 boxes at maximum can be loaded in the van.

Class_6_Knowing_Our_Numbers_Division1

Question 11.

The distance between the school and the house of a student’s house is 1 km 875 m. Every day she walks both ways. Find the total distance covered by her in six days.

 

Answer:

Distance between school and home = 1.875 km

Distance between home and school = 1.875 km

Total distance covered in one day = 1.875 + 1.875 = 3.750 km

Distance covered in six days = 3.750 * 6 = 22.500 km

Therefore, 22 km 500 m distance covered in six days.

Question 12.

A vessel has 4 litres and 500 ml of curd. In how many glasses each of 25 ml capacity, can it be filled?

 

Answer:

Capacity of curd in a vessel = 4 litres 500 ml = 4 * 1000 ml + 500 ml = 4500 ml

 Capacity of one glass = 25 ml

Number of glasses can be filled = 4500 / 25 = 200

Therefore, 180 glasses can be filled by curd.

                                                                          

                                                                         Exercise 1.3

Question 1.

Estimate each of the following using general rule:

(a) 730 + 998

(b) 796 – 314

(c) 12,904 + 2,888

(d) 28,292 – 21,496

 

Answer:

(a) 730 rounds off to 700 

     998 rounds off to 1000

     Estimated sum = 700 + 1000 = 1700

(b) 796 rounds off to 800

      314 rounds off to 300

     Estimated Difference = 800 - 300 = 500

(c) 12904 rounds off to 13000 

     2888 rounds off to 3000

     Estimated sum = 13000 + 3000 = 16000

(d) 28,292 rounds off to 28000

      21,496 rounds off to 21000

     Estimated Difference = 28000 - 21000 = 7000

Question 2.

Give a rough estimate (by rounding off to nearest hundreds) and also a closer estimate (by rounding off to nearest tens):

(a) 439 + 334 + 4317

(b) 1,08,737 – 47,599

 (c) 8325 – 491

 (d) 4,89,348 – 48,365

 

Answer:

(a) 439 rounds off to 400 

     334 rounds off to 300

     4317 rounds off to 4300

     Estimated sum = 400 + 300 + 4300 = 5000

(b) 1,08,737 rounds off to 108000

      47,599 rounds off to 47600

     Estimated Difference = 108800 – 47600 = 61000

(c) 8325 rounds off to 8300 

     491 rounds off to 500

     Estimated Difference = 8300 - 500 = 7800

(d) 4,89,348 rounds off to 489300

      48,365 rounds off to 48400

     Estimated Difference = 489300 - 48400 = 440900

Question 3.

Estimate the following products using general rule:

(a) 578 * 161

(b) 5281 * 3491

(c) 1291 * 592

(d) 9250 * 29

 

Answer:

(a) 578 * 161

578 rounds off to 600

161 rounds off to 200

The estimated product = 600 * 200 = 1,20,000

(b) 5281 * 3491

5281 rounds of to 5,000

3491 rounds off to 3,500

The estimated product = 5,000 * 3500 = 1,75,00,000

(c) 1291 * 592

1291 rounds off to 1300

592 rounds off to 600

The estimated product = 1300 * 600 = 7,80,000

  • 9250 * 29

9250 rounds off to 9000

29 rounds off to 30

The estimated product = 9000 * 30 = 2,70,000

Share this with your friends  

Download PDF


You can check our 5-step learning process


.