Class 6 - Maths - Ratio And Proportion

Question 1.

There are 20 girls and 15 boys in a class.

(a) What is the ratio of number of girls to the number of boys?

(b) What is the ratio of girls to the total number of students in the class?

 

Answer:

(a) The ratio of girls to that of boys = 20/15 = 4/3 = 4 : 3

(b) The ratio of girls to total students = 20/(20 + 15)

                                                                   = 20/35

                                                                   = 4/7

                                                                   = 4 : 7

Question 2.

Out of 30 students in a class, 6 like football, 12 like cricket and remaining like tennis. Find

the ratio of:

(a) Number of students liking football to number of students liking tennis.

(b) Number of students liking cricket to total number of students.

Answer:

Total number of students = 30

Number of students like football = 6

Number of students like cricket = 12

Thus number of students like tennis = 30 – 6 – 12 = 30 – 18 = 12

(a) The ratio of students like football that of tennis = 6/12 = 1/2 = 1 : 2

(b) The ratio of students like cricket to that of total students = 12/30 = 2/5 = 2 : 5

Question 3.

See the figure and find the ratio of:

                 Class_6_Ratio_And_Proportion_Different_Images                                                 

(a) Number of triangles to the number of circles inside the rectangle.

(b) Number of squares to all the figures inside the rectangle.

(c) Number of circles to all the figures inside the rectangle.

Answer:

(a) Ratio of number of triangle to that of circles = 3/2

                                                                                     = 3 : 2

(b) Ratio of number of squares to all figures = 2/7

                                                                               = 2 : 7

(c) Ratio of number of circles to all figures = 2/7

                                                                            = 2 : 7

Question 4.

Distances travelled by Hamid and Akhtar in an hour are 9 km and 12 km. Find the ratio

of speed of Hamid to the speed of Akhtar.

Answer:

We know that, Speed = Distance/Time

Speed of Hamid = 9 m/1 h = 9 km/h

and Speed of Akhtar = 12 m/1 h = 12 km/h

Now, ratio of speed of Hamid to that of speed of Akhtar = 9/12 = 3/4 = 3 : 4

Question 5:

Fill in the following blanks:

15/18 =Class_6_Ratio_And_Proportion_Rectangle /6 = 10/Class_6_Ratio_And_Proportion_RectangleClass_6_Ratio_And_Proportion_Rectangle/30

[Are these equivalent ratios?]

Answer:

15/18 =  Class_6_Ratio_And_Proportion_Rectangle1/6 = 10/ Class_6_Ratio_And_Proportion_Rectangle2 =  Class_6_Ratio_And_Proportion_Rectangle3    /30

Yes, these ratios are equivalent.

Question 6:

Find the ratio of the following:

(a) 81 to 108   (b) 98 to 63

(c) 33 km to 121 km   (d) 30 minutes to 45 minutes

Answer:

(a) Ratio of 81 to 108 = 81/108

                                       = 9/12        (81 and 108 are divided by 9)

                                       = 3/4           (9 and 12 are divided by 3)       

                                       = 3 : 4             

(b) Ratio of 81 to 108 = 98/63

                                        = 14/9        (98 and 63 are divided by 7)

                                        = 14 : 9          

(c)  Ratio of 33 km to 121 km = 33/121

                                                      = 3/11    (33 and 121 are divided by 11)  

(d) Ratio of 33 minutes to 45 minutes = 33/45

                                                                    = 11/15    (33 and 45 are divided by 3)      

Question 7:

Find the ratio of the following:

(a) 30 minutes to 1 hour (b) 40 cm to 1.5 m

(c) 55 paise to Rs 1 (d) 500 ml to 2 litres

 

Answer:

(a) First, we have to convert hour into minutes

Now, 1 hour = 60 minutes

So, 1.5 hours = 1.5 * 60 = 90 minutes

Now, ratio of 30 minutes to 1.5 hour = 30/90

                                                                   = 1/3      (30 and 90 are divided by 30)      

                                                                   = 1 : 3

(b) First, we have to convert meter into cm

Now, 1 m = 100 cm

So, 1.5 m = 1.5 * 100 = 150 cm

Now, ratio of 40 cm to 150 cm = 40/150

                                                        = 4/15    (40 and 150 are divided by 10)            

                                                        = 4 : 15

(c) First, we have to convert Rs into paise

Now, 1 Rs = 100 paise

Now, ratio of 55 paise to 1 Rs = 55/100

                                                      = 11/20      (55 and 100 are divided by 5)      

                                                      = 11 : 20

 (d) First, we have to convert litres into ml

Now, 1 litre = 1000 ml

So, 2 litres = 2 * 1000 = 2000 ml

Now, ratio of 500 ml to 2 litres = 500/2000

                                                        = 1/4      (500 and 2000 are divided by 500)      

                                                        = 1 : 4

Question 8.

In a year, Seema earns Rs 1,50,000 and saves  Rs 50,000. Find the ratio of:

(a) Money that Seema earns to the money she saves.

(b) Money that she saves to the money she spends.

 

Answer:

Total earning = Rs 1,50,000 and Saving = Rs 50,000

Money spent = Rs 1,50,000 – Rs 50,000 = Rs 1,00,000

(a) Ratio of money earned to money saved =150000/50000

                                                                              = 3/1

                                                                              = 3 : 1

(b) Ratio of money saved to money spend = 50000/100000

                                                                            = 1/2

                                                                            = 1 : 2

 

 

Question 9.

There are 102 teachers in a school of 3300 students. Find the ratio of the number of

teachers to the number of students.

 

Answer:

Ratio of number of teachers to that of students =102/3300

                                                                                     = 17/550    (102 and 3300 are divided by 6)

                                                                                     = 17 : 550

Question 10.

In a college out of 4320 students, 2300 are girls. Find the ratio of:

(a) Number of girls to the total number of students.

(b) Number of boys to the number of girls.

(c) Number of boys to the total number of students.

 

Answer:

Total number of students in school = 4320

Number of girls = 2300

Therefore, number of boys = 4320 – 2300 = 2020

(a) Ratio of girls to total number of students = 2300/4320

                                                                                = 115/216   (2300 and 4320 are divided by 20)

                                                                                = 115 : 216

(b) Ratio of boys to that of girls = 2020/2300

                                                        = 101/115

                                                        = 101 : 115

(c) Ratio of boys to total number of students = 2020/4320

                                                                                 = 101/216

                                                                                 = 101 : 216

Question 11:

Out of 1800 students in a school, 750 opted basketball, 800 opted cricket and remaining

opted table tennis. If a student can opt only one game, find the ratio of:

(a) Number of students who opted basketball to the number of students who opted

table tennis.

(b) Number of students who opted cricket to the number of students opting

basketball.

(c) Number of students who opted basketball to the total number of students.

 

Answer:

Total number of students = 1800

Number of students opted basketball = 750

Number of students opted cricket = 800

Therefore, number of students opted tennis = 1800 – (750 + 800) = 250

(a) Ratio of students opted basketball to that of opted table tennis = 750/250

                                                                                                                         = 3/1

                                                                                                                         =3 : 1

(b) Ratio of students opted cricket to students opted basketball = 800/750

                                                                                                                   = 16/15

                                                                                                                   =16 : 15

(c) Ratio of students opted basketball to total no. of students =750/1800

                                                                                                              = 5/12

                                                                                                              = 5 : 12

Question 12.

Cost of a dozen pens is Rs 180 and cost of 8 ball pens is Rs 56. Find the ratio of the cost of a

pen to the cost of a ball pen.

 

Answer:

Cost of a dozen pens (12 pens) = Rs 180

Cost of 1 pen = 180/12 = Rs 15

Cost of 8 ball pens = Rs 56

Cost of 1 ball pen = 56/8 Rs 7

Ratio of cost of one pen to that of one ball pen = 15/7

                                                                                     = 15 : 7

Question 13.

Consider the statement: Ratio of breadth and length of a ball is 2 : 5. Complete the

following table that shows some possible breadths and lengths of the hall.

       Class_6_Ratio_And_Proportion_Ratio_Of_Length_And_Breadth

Answer:

Ratio of breadth to length = 2 : 5 = 2/5

Other equivalent ratios are = (2/5) * (10/10) = 20/50

(2/5) * (20/20) = 40/100

Thus

     Class_6_Ratio_And_Proportion_Ratio_Of_Length_And_Breadth1       

Question 14.

Divide 20 pens between Sheela and Sangeeta in the ratio 3 : 2

 

Answer:

Ratio between Sheela and Sangeeta = 3 : 2

Total these terms = 3 + 2 = 5

Therefore, the part of Sheela = 3/5 of the total pens

and the part of Sangeeta = 2/5 of total pens

Thus, Sheela gets = 3/5 * (20) = 12 pens

and Sangeeta gets =2/5 * (20) = 8 pens

Question 15:

Mother wants to divide Rs 36 between her daughters Shreya and Bhoomika in the ratio of

their ages. If the age of Shreya is 15 years and age of Bhoomika is 12 years, find how much

Shreya and Bhoomika will get.

 

Answer:

Ratio of the age of Shreya to that of Bhoomika = 15/12

                                                                                     = 5/4

                                                                                     = 5 : 4

Thus, Rs 36 divide between Shreya and Bhoomika in the ratio of 5 : 4.

Shreya gets = 5/9 of  Rs 36

                     = 5/9 * (36)

                     = Rs 20

Bhoomika gets = 4/9 of Rs 36

                           = 4/9 * (36)

                           = Rs 16

Question 16:

Present age of father is 42 years and that of his son is 14 years. Find the ratio of:

(a) Present age of father to the present age of son.

(b) Age of the father to the age of the son, when son was 12 years old.

(c) Age of father after 10 years to the age of son after 10 years.

(d) Age of father to the age of son when father was 30 years old.

 

Answer:

(a) Ratio of father’s present age to that of son = 42/14

                                                                                   = 3/1

                                                                                   = 3 : 1

(b) When son was 12 years, i.e., 2 years ago,

Then, the father was (42 – 2) = 40 years

Therefore, the ratio of their ages = 40/12

                                                            = 10/3

                                                            = 10 : 3

(c) Age of father after 10 years = 42 + 10 = 52 years

     Age of son after 10 years = 14 + 10 = 24 years

    Therefore, ratio of their ages = 52/24

                                                         = 13/6

                                                         = 13 : 6

(d) When father was 30 years old,

i.e., 12 years ago, then son was (14 – 12) = 2 years old

Therefore, the ratio of their ages = 30/2

                                                            = 15/1

                                                            = 15 : 1

Share this with your friends  

Download PDF


You can check our 5-step learning process


.