Class 9 - Biology - Tissues

Intext Questions-

 

Question 1:

What is a tissue?

 

Answer:

Tissue is a group of cells that are similar in structure and are organised together to perform a specific task.

 

 

Question 2:

What is the utility of tissues in multi-cellular organisms?

 

Answer:

In unicellular organisms, a single cell performs all the basic functions such as respiration, movement, excretion, digestion, etc.

But in multicellular organisms, cells are grouped to form tissues. These tissues are specialised to carry out a particular function at a definite place in the body.

For example, the muscle cells form muscular tissues which helps in movement, nerve cells form nervous tissue which helps in transmission of messages.

This is known as division of labour in multicellular organisms. It is because of this division of labour that multicellular organisms are able to perform all functions efficiently.

 

  

Question 1:

Name the types of simple tissues.

 

Answer:

Simple permanent tissues are of three types: Parenchyma, Collenchyma, and Sclerenchyma. Parenchyma tissue is of further two types -

aerenchyma( in case of aquatic plants) and chlorenchyma (in terrestrial plant) .

 

 

Question 2:

Where is apical meristem found?

 

Answer:

Apical meristem is present at the growing tips of stems and roots. It is the type of meristmatic tissue.

Their main function is to initiate growth in new cells of seedlings, at the tip of roots, and shoots.

 

 

Question 3:

Which tissue makes up the husk of coconut?

 

Answer:

The husk of a coconut is made up of sclerenchyma tissue (dead tissue).

 

 

Question 4:

What are the constituents of phloem?

 

Answer:

Phloem is the food conducting tissue in plants. It is made up of four components:

(i) Sieve tubes

(ii) Companion cells

(iii) Phloem parenchyma

(iv) Phloem fibres

 

 

 

 

 

Question 1:

Name the tissue responsible for movement in our body.

 

Answer:

The muscular tissue is responsible for movement in our body.

 

 

Question 2:

What does a neuron look like?

 

Answer:

A neuron consists of a cell body with a nucleus and cytoplasm. It has two important extensions known as the axon and dendrites.

An axon is a long thread-like extension of nerve cells that transmits impulses away from the cell body.

 

Dendrites, on the other hand, are thread-like extensions of cell body that receive nerve impulses. Thus, the axon transmits impulses away from the cell body,

whereas the dendrite receives nerve impulses. This coordinated function helps in transmitting impulses very quickly.

Class_9_Tissues_Nerve_Cell

Question 3:

Give three features of cardiac muscles.

 

Answer :

Three features of cardiac muscles are:

(i) Cardiac muscles are involuntary muscles that contract rapidly, but do not get

fatigued.

(ii) The cells of cardiac muscles are cylindrical, branched, and uninucleate.

(iii) They control the contraction and relaxation of the heart.

 

 

Question 4:

What are the functions of areolar tissue?

 

Answer:

Functions of areolar tissue:

(i) It helps in supporting internal organs.

(ii) It helps in repairing the tissues of the skin and muscles.

Share this with your friends  

Download PDF


You can check our 5-step learning process


.