Class 9 - Maths - Quadrilaterals

Question 1:

The angles of quadrilateral are in the ratio 3: 5: 9: 13. Find all the angles of the quadrilateral.

Answer:

Let the common ratio between the angles be x. Therefore, the angles will be 3x, 5x, 9x, and

13x respectively.

As the sum of all interior angles of a quadrilateral is 3600,

=> 3x + 5x + 9x + 13x = 3600

=> 30x = 3600

=> x = 3600/30

=> x = 120

Hence, the angles are

3x = 3 * 120 = 360

5x = 5 * 120 = 600

9x = 9 * 120 = 1080

13x = 13 * 120 = 1560

Question 2:

If the diagonals of a parallelogram are equal, then show that it is a rectangle.

Answer:

               Class_9_Maths_Quadrilaterals_Rectangle1                                             

Let ABCD be a parallelogram. To show that ABCD is a rectangle, we have to prove that one of

its interior angles is 900.

In ΔABC and ΔDCB,

AB = DC (Opposite sides of a parallelogram are equal)

BC = BC (Common)

AC = DB (Given)

By SSS congruence rule,

ΔABC  ≅ ΔDCB

So, ∠ABC = ∠DCB

It is known that the sum of measures of angles on the same side of traversal is 1800

      ∠ABC + ∠DCB = 1800                  [AB || CD]

=> ∠ABC + ∠ABC = 1800

=> 2∠ABC = 1800

=> ∠ABC = 900

Since ABCD is a parallelogram and one of its interior angles is 900, ABCD is a rectangle.

Question 3:

Show that if the diagonals of a quadrilateral bisect each other at right angles, then it is a rhombus.


Answer:

 Class_9_Maths_Quadrilaterals_Quadrilateral3

Let ABCD be a quadrilateral, whose diagonals AC and BD bisect each other at right angle i.e.,

OA = OC, OB = OD, and ∠AOB = ∠BOC = ∠COD = ∠AOD = 90º. To prove

ABCD a rhombus, we have to prove ABCD is a parallelogram and all the sides of ABCD are

equal.

In ΔAOD and ΔCOD,

OA = OC                      (Diagonals bisect each other)

∠AOD = ∠COD          (Given)

OD = OD                    (Common)

So, ΔAOD ≅ ΔCOD (By SAS congruence rule)

Hence, AD = CD …………..1

Similarly, it can be proved that

AD = AB and CD = BC ………..2

From equation 1 and 2, we get

AB = BC = CD = AD

Since opposite sides of quadrilateral ABCD are equal, it can be said that ABCD is a

parallelogram. Since all sides of a parallelogram ABCD are equal, it can be said that ABCD is a

rhombus.

Question 4:

Show that the diagonals of a square are equal and bisect each other at right angles.

Answer:

          Class_9_Maths_Quadrilaterals_Square                                                    

Let ABCD be a square. Let the diagonals AC and BD intersect each other at a point O. To prove

that the diagonals of a square are equal and bisect each other at right angles, we have to

prove AC = BD, OA = OC, OB = OD, and ∠AOB = 90º.

In ΔABC and ΔDCB,

AB = DC                   (Sides of a square are equal to each other)

∠ABC = ∠DCB        (All interior angles are of 90)

BC = CB                   (Common side)

So, ΔABC ≅ ΔDCB      (By SAS congruency)

Hence, AC = DB          (By CPCT)

Hence, the diagonals of a square are equal in length.

In ΔAOB and ΔCOD,

∠AOB = ∠COD          (Vertically opposite angles)

∠ABO = ∠CDO          (Alternate interior angles)

AB = CD                     (Sides of a square are always equal)

So, ΔAOB ≅ ΔCOD  (By AAS congruence rule)

Hence, AO = CO and OB = OD     (By CPCT)

Hence, the diagonals of a square bisect each other.

In ΔAOB and ΔCOB,

As we had proved that diagonals bisect each other, therefore,

AO = CO

AB = CB         (Sides of a square are equal)

BO = BO        (Common)

So, ΔAOB ≅ ΔCOB       (By SSS congruency)

Hence, ∠AOB = ∠COB      (By CPCT)

However, ∠AOB + ∠COB = 1800        (Linear pair)

2∠AOB = 1800

∠AOB = 900

Hence, the diagonals of a square bisect each other at right angles.

Question 5:

Show that if the diagonals of a quadrilateral are equal and bisect each other at right angles, then it is a square.


Answer:

 Class_9_Maths_Quadrilaterals_Quadrilateral2

Let us consider a quadrilateral ABCD in which the diagonals AC and BD intersect each other at

  1. It is given that the diagonals of ABCD are equal and bisect each other at right angles.

Therefore, AC = BD, OA = OC, OB = OD, and ∠AOB = ∠BOC = ∠COD = ∠AOD = 900.

To prove ABCD is a square, we have to prove that ABCD is a parallelogram, AB = BC = CD = AD,

and one of its interior angles is 900.

In ΔAOB and ΔCOD,

AO = CO            (Diagonals bisect each other)

OB = OD           (Diagonals bisect each other)

∠AOB = ∠COD     (Vertically opposite angles)

So, ΔAOB ≅ ΔCOD     (SAS congruence rule)

Hence AB = CD        (By CPCT) ...........1

And, ∠OAB = ∠OCD       (By CPCT)

However, these are alternate interior angles for line AB and CD and alternate interior angles

are equal to each other only when the two lines are parallel.

So, AB || CD ............2

From equations 1 and 2, we obtain

ABCD is a parallelogram.

In ΔAOD and ΔCOD,

AO = CO               (Diagonals bisect each other)

∠AOD = ∠COD   (Given that each is 90º)

OD = OD              (Common)

So, ΔAOD ≅ ΔCOD     (SAS congruence rule)

Hence AD = DC ………..3

However, AD = BC and AB = CD (Opposite sides of parallelogram ABCD)

=> AB = BC = CD = DA

Therefore, all the sides of quadrilateral ABCD are equal to each other.

In ΔADC and ΔBCD,

AD = BC          (Already proved)

AC = BD         (Given)

DC = CD         (Common)

So, ΔADC ≅ ΔBCD         (SSS Congruence rule)

Hence, ∠ADC = ∠BCD     (By CPCT)

However, ∠ADC + ∠BCD = 1800    (Co-interior angles)

=> ∠ADC + ∠ADC = 1800

=> 2∠ADC = 1800

=> ∠ADC = 900

One of the interior angles of quadrilateral ABCD is a right angle.

Thus, we have obtained that ABCD is a parallelogram, AB = BC = CD = AD and one of its interior

angles is 900. Therefore, ABCD is a square.

Question 6:


Diagonal AC of a parallelogram ABCD bisects ∠A (see Fig).

 Class_9_Maths_Quadrilaterals_Parallelogram2

Show that

(i) it bisects ∠ C also,      (ii) ABCD is a rhombus

Answer:

(i) ABCD is a parallelogram.

So, ∠DAC = ∠BCA            (Alternate interior angles) ............1

And, ∠BAC = ∠DCA         (Alternate interior angles) ............2

However, it is given that AC bisects ∠A.

So, ∠DAC = ∠BAC ..............3

From equations 1, 2, and 3, we obtain

∠DAC = ∠BCA = ∠BAC = ∠DCA ............4

=> ∠DCA = ∠BCA

Hence, AC bisects ∠C.

(ii)From equation 4, we obtain

∠DAC = ∠DCA

=> DA = DC            (Side opposite to equal angles are equal)

However, DA = BC and AB = CD              (Opposite sides of a parallelogram)

=> AB = BC = CD = DA

Hence, ABCD is a rhombus.

Question 7:


ABCD is a rhombus. Show that diagonal AC bisects ∠A as well as ∠C and diagonal BD bisects ∠B as well as ∠D.

Class_9_Maths_Quadrilaterals_Rectangle

Answer:

Join AC.

In ΔABC,

BC = AB              (Sides of a rhombus are equal to each other)

So, ∠1 = ∠2      (Angles opposite to equal sides of a triangle are equal)

However, ∠1 = ∠3          (Alternate interior angles for parallel lines AB and CD)

=> ∠2 = ∠3

Therefore, AC bisects ∠C.

Also, ∠2 = ∠4                 (Alternate interior angles for || lines BC and DA)

=> ∠1 = ∠4

Therefore, AC bisects ∠A.

Similarly, it can be proved that BD bisects ∠B and ∠D as well.

Question 8:

ABCD is a rectangle in which diagonal AC bisects ∠A as well as ∠C. Show that:

(i) ABCD is a square                    (ii) diagonal BD bisects ∠B as well as ∠D.

Answer:

                  Class_9_Maths_Quadrilaterals_Rectangle                                        

(i) It is given that ABCD is a rectangle.

So, ∠A = ∠C

=> ∠A/2 = ∠C/2

=> ∠DAC = ∠DCA                    [AC bisects ∠A and ∠C]

CD = DA                                    [Sides opposite to equal angles are also equal]

However, DA = BC and BC = CD             [Opposite sides of a rectangle are equal]

=> AB = BC = CD = DA

ABCD is a rectangle and all of its sides are equal.

Hence, ABCD is a square.

(ii) Let us join BD.

In ΔBCD,

BC = CD                 (Sides of a square are equal to each other)

∠CDB = ∠CBD     (Angles opposite to equal sides are equal)

However, ∠CDB = ∠ABD        (Alternate interior angles for AB || CD)

=> ∠CBD = ∠ABD

=> BD bisects B.

Also, ∠CBD = ∠ADB            (Alternate interior angles for BC || AD)

=> ∠CDB = ∠ABD

So, BD bisects ∠D.

Question 9:

In parallelogram ABCD, two points P and Q are taken on diagonal BD such that DP = BQ (see the given figure). Show that:

     Class_9_Maths_Quadrilaterals_Parallelogram1                                                   

(i) ∆APD ≅ ∆CQB                           (ii) AP = CQ                      (iii) ∆AQB ≅ ∆CPD

(iv) AQ = CP                                    (v) APCQ is a parallelogram

Answer:

(i) In ∆APD and ∆CQB,

∠ADP = ∠CBQ (Alternate interior angles for BC || AD) AD = CB (Opposite sides of arallelogram

ABCD)

DP = BQ (Given)

∠ ∆APD ≅ ∆CQB                (Using SAS congruence rule)

(ii) As we had observed that ∆APD ≅ ∆CQB,

AP = CQ         (CPCT)

(iii) In ∆AQB and ∆CPD,

∠ABQ = ∠CDP           (Alternate interior angles for AB || CD) AB = CD (Opposite sides of

                                    parallelogram ABCD)

BQ = DP       (Given)

∆AQB ≅ ∆CPD      (Using SAS congruence rule)

(iv) As we had observed that ∆AQB ≅ ∆CPD,

∠ AQ = CP (CPCT)

(v) From the result obtained in (ii) and (iv),

AQ = CP and AP = CQ

Since opposite sides in quadrilateral APCQ are equal to each other, APCQ is a parallelogram.

Question 10:

ABCD is a parallelogram and AP and CQ are perpendiculars from vertices A and C on diagonal BD (See the given figure). Show that

         Class_9_Maths_Quadrilaterals_Parallelogram                                                         

 (i) ∆APB ≅ ∆CQD                                 (ii) AP = CQ

Answer:

(i) In ∆APB and ∆CQD,

∠APB = ∠CQD        (Each 900)

 AB = CD                   (Opposite sides of parallelogram ABCD)

∠ABP = ∠CDQ        (Alternate interior angles for AB || CD)

∠ ∆APB ≅ ∆CQD       (By AAS congruency)

(ii) By using the above result

∆APB ≅ ∆CQD, we obtain

AP = CQ           (By CPCT)

Question 11:

In ∆ABC and ∆DEF, AB = DE, AB || DE, BC = EF and BC || EF. Vertices A, B and C are joined to vertices D, E and F respectively (see the given figure). Show that

                  Class_9_Maths_Quadrilaterals_Quadrilateral1                                            

(i) Quadrilateral ABED is a parallelogram.            (ii) Quadrilateral BEFC is a parallelogram

(iii) AD || CF and AD = CF                                        (iv) Quadrilateral ACFD is a parallelogram

(v) AC = DF                                                                  (vi) ∆ABC ≅ ∆DEF.

Answer:

(i) It is given that AB = DE and AB || DE.

If two opposite sides of a quadrilateral are equal and parallel to each other, then it will be a

parallelogram.

Therefore, quadrilateral ABED is a parallelogram.

(ii) Again, BC = EF and BC || EF

Therefore, quadrilateral BCEF is a parallelogram.

(iii) As we had observed that ABED and BEFC are parallelograms, therefore AD = BE

and AD || BE          (Opposite sides of a parallelogram are equal and parallel)

And, BE = CF and BE || CF

(Opposite sides of a parallelogram are equal and parallel)

So, AD = CF and AD || CF

(iv) As we had observed that one pair of opposite sides (AD and CF) of quadrilateral ACFD are

equal and parallel to each other, therefore, it is a parallelogram.

(v) As ACFD is a parallelogram, therefore, the pair of opposite sides will be equal and parallel

to each other.

 AC || DF and AC = DF

(vi) ∆ABC and ∆DEF,

AB = DE        (Given)

BC = EF         (Given)

AC = DF         (ACFD is a parallelogram)

∆ABC ≅ ∆DEF         (By SSS congruence rule)

Question 12:

ABCD is a trapezium in which AB || CD and AD = BC (see the given figure). Show that

        Class_9_Maths_Quadrilaterals_Trapezium                                               

(i) ∠A = ∠B                                                               (ii) ∠C = ∠D

(iii) ∆ABC ≅ ∆BAD                                                   (iv) diagonal AC = diagonal BD

[Hint: Extend AB and draw a line through C parallel to DA intersecting AB produced at E.]

Answer:

Let us extend AB. Then, draw a line through C, which is parallel to AD, intersecting AE at point

  1. It is clear that AECD is a parallelogram.

(i) AD = CE                    (Opposite sides of parallelogram AECD)

However, AD = BC      (Given)

Therefore, BC = CE

Hence, ∠CEB = ∠CBE           (Angle opposite to equal sides are also equal)

Consider parallel lines AD and CE.

AE is the transversal line for them.

∠A + ∠CEB = 1800       (Angles on the same side of transversal)

∠A + ∠CBE = 1800           (Using the relation ∠CEB = ∠CBE) .............1

However, ∠B + ∠CBE = 1800       (Linear pair angles) ................2

From equations 1 and 2, we obtain

∠A = ∠B

(ii) AB || CD

∠A + ∠D = 1800                 (Angles on the same side of the transversal)

Also, ∠C + ∠B = 1800       (Angles on the same side of the transversal)

=> ∠A + ∠D = ∠C + ∠B

However, ∠A = ∠B           [Using the result obtained in (i)]

=> ∠C = ∠D

(iii) In ∆ABC and ∆BAD,

AB = BA        (Common side)

BC = AD        (Given)

∠B = ∠A        (Proved before)

So,  ∆ABC ≅ ∆BAD             (SAS congruence rule)

(iv) We have observed that,  ∆ABC ≅ ∆BAD.   So, AC = BD           (By CPCT)

Share this with your friends  

Download PDF


You can check our 5-step learning process


.