Class 6 Maths Knowing Our Numbers Measuring Large Numbers or Quantities

Measuring Large Numbers or Quantities

We use units to measure large quantities.

Type

Quantity

Conversion

Used to Measure

Length

Millimeter (mm)

N/A

eg. thickness of pencil

Length

Centimeter (cm)

1 cm = 10 mm

eg. length of a pencil

Length

Meter (m)

1 m = 100 cm

eg. length of a classroom

Length

KiloMeter (km)

1 km = 1000 m

eg. distance between cities

Weight

Gram (g)

N/A

eg. weight of a mobile phone

Weight

Kilogram (kg)

1 kg = 1000 g

eg. weight of a human

Capacity of a liquid

Millilitre (ml)

N/A

eg. capacity of a Bottle of hair oil

Capacity of a liquid

Litre(l)

N/A

eg. capacity of a bucket of water

 

Problem: Medicines are packed in boxes, each weighing 4kg 400g. How many such boxes can be loaded in a van which cannot carry beyond 800kg.

Solution: 1kg = 1000g

Therefore, 4kg 500g = 4000g + 500g = 4500g

800kg = 800 x 1000g = 800000g

Number of boxes that can be loaded in van = 800000/4500

on dividing, we get quotient as 177 and remainder as 3500

So number of boxes that can be loaded =177 with 3500g spare space

 

Problem: The distance between the school and the house of a student is 1km 875m.Everyday she walks both ways. Find the total distance covered by her in six days.

Solution: 1km = 1000m

Distance between school and house = 1km 875m = 1000m + 875m = 1875m

Distance covered each day = 1875 x 2 = 3750m

Distance covered in 6 days = 3750 x 6 = 22500m

= 22.5 km or 22km 500m.

Share these Notes with your friends  

< Prev Next >

You can check our 5-step learning process


.